vrijdag 19 december 2014

Kruidenweetje - Anemie

Veel mensen denken bij bloedarmoede aan ijzer tekort. Echter anemie of bloedarmoede heeft verschillende vormen en heeft niet alleen maar te maken met ijzer-tekort.
Het bloed bevat of te weinig rode bloedcellen of te weinig hemoglobine (de kleurstof die zuurstof transporteert). Het lichaam krijgt dan te weinig zuurstof met als gevolg erge tot ernstige vermoeidheid.
Vermoed je bloedarmoede ga dan naar een arts om de oorzaak te achterhalen. Afhankelijk van de diagnose kan dan behandeld worden.






De meest voorkomende oorzaak is een ijzertekort door langdurig verlies van bloed. Dit kan door hevige menstruatie, maar ook door een poliep of zweer, maag- of darmkanker, langdurig gebruik van aspirine of andere medicijnen, maar ook aambeien kunnen de oorzaak zijn.

Een andere oorzaak is is een ernstig tekort aan vitamine B12 of foliumzuur en vitamine B6. Dit komt wat minder vaak voor, maar men ziet dit nogal eens bij alcoholisten, rokers, mensen met een verteringsprobleem, vegetariërs en vrouwen die zwanger zijn.
Ook chronische ziekten zoals Lupus, kanker of reumatoïde artritis, blootstelling aan straling (chemo) of chemicaliën kunnen de oorzaak zijn.


Nog een oorzaak is Thalassemie. Een erfelijke bloedarmoede. Thalassemie komt vaker voor bij mensen van Mediterrane, Aziatische of Afrikaanse origine, ook wel Mediterrane anemie of Middellandse Zeeziekte genoemd. Bij deze aandoening wordt er weinig of geen hemoglobine aangemaakt waardoor de rode bloedlichaampjes te weinig zuurstof hebben. Gevolg is erge moeheid. Deze mensen krijgen vaak een bloedtransfusie en moeten daardoor zelfs uitkijken dat ze niet teveel ijzer hebben. Belangrijk is een constante controle van hormoonspiegels en leverfuncties. Tegenwoordig worden steeds vaker beenmergtransplantaties en stamceltransplantaties toegepast. Ook gentherapie is een mogelijkheid.

Er bestaat nog een oorzaak, namelijk Auto-immuun hemolytische anemie (AIHA) is een anemie die ontstaat door hemolyse ten gevolge van autoantistoffen tegen erytrocyten. deze komt soms voor bij erg jonge kinderen. Meer hierover kun je vinden op de volgende website: http://www.hematologienederland.nl/auto-immuun-hemolytische-anemie


Hier wat tips die kunnen helpen om het ijzergehalte op pijl te krijgen. Ga nooit zomaar op eigen houtje veel ijzertabletten slikken dat kan zelfs rampzalige gevolgen hebben. Natuurlijk moet in geval van bloedingen zorgen dat dit eerst verholpen wordt. Overleg met een arts is daarom aan te bevelen.

Vitamine C kan helpen om te helpen het gehalte aan vitamine B12 en foliumzuur te herstellen. Het bevordert namelijk de opname van deze stoffen.
Uit een onderzoek is gebleken dat 500 mg vitamine C na e lunch en na het avondeten het hemoglobinegehalte met 8% deed stijgen en het ijzergehalte zelfs met 17%


Echinacea herstelt bloedcellen en is daarom een heel goed kruid om te gebruiken.
Brandnetel, lekker als thee, maar ook om te eten zit boordevol ijzer en andere goede stoffen.
Met alleen kruiden kun je echter niet volledig de klacht verhelpen, maar door de plantaardige bouwstoffen doen ze veel ondersteunend werk.
Kruiden als paardenbloem, klis, gentiaan en rode klaver versterken zelfs het vermogen om ijzer uit voedsel of supplementen op te nemen. Het is dus een aanrader.

Koriander is een uitstekende bron voor mineralen vooral ijzer en daarom ook uitstekend tegen bloedarmoede, maar het bevat ook koper, calcium, kalium, mangaan, zink en magnesium.
Rode bietensap of zure-kersensap zijn erg goed bij anemie.Voeding die rijk is aan ijzer zijn: Gedroogde bonen, lever, rood vlees, rozijnen, noten en schaaldieren.
Ananas  is voedzaam, rijk aan mineralen en een nuttig voedingsmiddel , voor wie met bloedarmoede door ijzergebrek kampt en in de perioden van zwakte en herstel.

Nog wat andere tips waar je zo gauw niet aan zou denken:
Vitamine B12: Lamsvlees, lever, kaas, rundvlees, vis en eieren
Foliumzuur: citrusvruchten, spinazie, asperges, lever, champignons, sojabonen.

Behalve vermoeidheid zijn er nog een aantal verschijnselen die duiden op bloedarmoede/ijzertekort, vaak heb je het nog niet eens in de gaten. Bleekheid, zwakte, kortademigheid, vergeetachtig, duizelig, maar let ook eens op je nagels, zijn ze broos, brokkelen ze af of hebben ze ribbels. Dan zien ze er dus zo uit:.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten