Ik krijg nogal vaak de vraag wat men in plaats van een bepaald medicijn kan geven.
Even vooraf: Ik ben geen arts. Wat ik schrijf zijn geen voorschriften. Je kunt gebruik maken van kruiden en van moeder natuur, maar bij twijfel ga je naar de arts. Vooral als het kleine kinderen betreft die je niet goed uit kunnen leggen wat ze voelen.
In deze tijd willen we allemaal maar doorgaan, maar soms moet je echt even rust houden als je ziek bent. Rust is namelijk ook een genezende factor en dat vergeten we wel eens.
Ook water drinken, goede voeding en bijvoorbeeld een kop kippensoep van krachtige bouillon doen goed bij ziek zijn.
Moet je koorts bestrijden? Nee, want koorts is een teken dat je lichaam vecht tegen de infectie. Moet je koorts verlagen? Ja als hij te hoog wordt en te lang aanhoud, want dan kan het lichaam het niet goed aan. Dit kan heel simpel door vlierbloesem of lindebloesemthee te gebruiken. Lindebloesem mag zelfs bij heel jonge kinderen.
Verder wil ik onderscheid maken tussen pijnstillers en antibiotica.
Antibiotica
Wanneer gebruik je antibiotica, voorgeschreven door arts, eigenlijk? Die gebruik je als je een ontsteking in je lichaam hebt of een infectie die niet wil overgaan.
Is dit altijd nodig? Nee niet altijd. Als je gezondheid goed is gaat een ontsteking of infectie meestal vanzelf over. Maar ben je verzwakt door ziekte of is de infectie echt ernstig of is je immuunsysteem niet zo goed, dan heeft je lichaam wat extra hulp nodig om hier tegen te vechten.
Kan dit op een natuurlijke manier? Ja, dat kan, maar niet altijd. Je kunt de volgende vuistregel aanhouden: Als er na 48 uur zelf doktoren geen verbetering optreed, raadpleeg dan de arts. Bij kinderen geldt 24 uur of zelfs minder als ze erg jong zijn, want ze vertonen al snel uitdrogingsverschijnselen.
Net als dat er verschillende soorten antibiotica's zijn die allemaal net iets anders werken en ook op verschillende klachten, zijn er ook in de natuur verschillende middelen die niet voor iedere klacht in te zetten zijn. Iets voor een wondinfectie helpt niet altijd voor een inwendige infectie.
Moet je alsnog aan de antibiotica denk er dan aan dat deze ook de goede bacteriën in ons lichaam dood maakt. Dit kan dan weer andere klachten veroorzaken, bijvoorbeeld de darmwerking ontregelen. Neem dan dagelijks wat probiotica (yoghurtproducten) om dit op te heffen. Je zit er toch niet op te wachten om nog meer lichamelijke klachten te krijgen.
Bij de natuurlijke middelen zullen dit soort problemen niet optreden, hoogstens dat ze even wat van slag zijn, maar dit hersteld ook weer snel.
Echinacea, rode zonnehoed. Een heel goed antibioticamiddel. Hij werkt vooral door je immuunsysteem te verhogen. Aan te raden iedere dag te gebruiken, vooral in de winter, als je weet dat je immuunsysteem toch al niet zo goed is. Het helpt je dan voorkomen om ziek te worden. Heb je een infectie dan kun je dit ook tijdelijk met hoge dosis innemen. Kan goed ingezet worden bij infecties aan de luchtwegen, het is antiviraal en pijnstillend.
Canadese geelwortel Hydrastis canadensis werd oorspronkelijk door indianenstammen gebruikt. Het bevat onder andere berberine en hydrastine. Hydrastis verhoogt de weerstand en versterkt het immuunsysteem. Verder is Canadese geelwortel rijk aan etherische oliën en mineralen zoals calcium, ijzer, mangaan, kalium, selenium, silicium en zink. Werkt heel goed samen met echinacea en is vooral goed voor het spijsverteringskanaal. Tegen misselijkheid, reisziekte, pijnbestrijding. Niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij hoge bloeddruk. Kan lichtgevoeligheid veroorzaken en andere geneesmiddelen beïnvloeden. Niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar.
Hetzelfde geldt voor Kurkuma, gember, geelwortel.
Mahonie, Berberis aquifolium, ook wel druifstruik genoemd. Is een erg sterk medicijn, maar ook erg giftig en dus niet zomaar te gebruiken. De wortel van deze plant kan als thee gedronken worden voor darminfecties, galblaasproblemen, candida en aambeien. Mogelijk ook bij ernstiger klachten als kanker aan blaas en urinewegen.
Maar nogmaals, voorzichtigheid is hierbij geboden.
Kalmegh of Andrographis Paniculata wordt vooral in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt. Wordt ook wel 'Indian echinacea"genoemd Voor verlichten van symptomen van verkoudheid. Het wordt ook gebruikt voor insectenbeten, aambeien en allerlei infecties.
Manuka honing. Je kunt Manuka honing rechtstreeks toepassen op een wond of drinken voor een optimaal resultaat. Let wel op Manuka honing kan de bloedsuikerspiegel verhogen of een allergische reactie veroorzaken. Het werkt ook negatief met chemotherapie medicatie. Deze honing komt uit het buitenland, let dus op, kan chemische bestrijdingsmiddelen bevatten.
Tea tree olie wordt gewonnen uit de Melaleuca alternifolia boom. Kan het beste gebruikt worden voor behandeling van snijwonden, acne, teennagel schimmel, infecties en longproblemen. Let op dat je dit nooit in de buurt van katten gebruikt en beter ook niet bij kleine kinderen.
Knoflook. Het bestrijdt hart-en vaatziekten, verkoudheid, versterkt je immuunsysteem, en heeft effectieve antibacteriële eigenschappen.
Pau d'Arco. Hout en schors van de Pau d'Arco boom. Er zijn aanwijzingen dat het kan helpen bij de behandeling intestinale wormen, zweren, schimmelinfectie, en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Gebruik - Pau d'arco wordt verkocht als tabletten, gedroogde schors thee en tinctuur. De chemische stoffen die pau d'arco haar medicinale werking lossen niet goed op in water, dus een thee wordt niet aanbevolen. Wees extra voorzichtig bij het gebruik van dit natuurlijke antibioticum. Hoge doses kunnen leiden tot ernstige diarree, misselijkheid en interne bloeden. Zeker niet gebruiken in combinatie met bloedverdunners.
Olijfbladolie of extract hiervan. Werkt goed bij bacteriële infecties. Kan veilig zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Helpt trouwens ook om de natuurlijke bacteriën te herstellen in je maag.
Oregano. Vooral olie hieruit getrokken is erg goed voor luchtweginfecties zoals hoesten, astma en bronchitis. Een stofje uit de oregano vecht tegen parasieten, roeit bacteriën uit en verlicht acne. Wordt afgeraden om het puur te gebruiken bij zwangerschap.
Kokosolie. De verzadigde vetten in kokosolie bevatten antibacteriële, anti-virale, anti-schimmel en anti-parasitaire eigenschappen die uw immuunsysteem te versterken.
Gewone vleugeltjesbloem (Polygala vulgaris) Stimuleert de melkproductie en gaat ontsteking tegen. Ook goed om als hoestmiddel te gebruiken bij taai slijm. Tegen kinkhoest en overige luchtweginfecties. Bloedzuiverend.
Klimop Kan uitwendig (aftreksel) goed ingezet worden bij schimmelinfecties, het werkt antibacterieel. Niet inwendig gebruiken.
Prednison
Komkommerkruid Kan een goede vervanger zijn van prednison. Bernagie heeft een sterke werking op de bijnieren. Bijnieren zijn twee kleine klieren op de nieren die hormonen aanmaken in ons lichaam en onze gezondheid sturen. Ze produceren onder meer adrenaline, noradrenaline, cortisonen en geslachtshormonen.
Vandaag de dag komt bijnieruitputting vaak voor, maar toch is er relatief weinig aandacht voor deze aandoening. Het komkommerkruid werkt als een soort natuurlijke prednison omdat het een positieve werking heeft op ontstekingen.
Aan de plant wordt een geneeskundige werking toegeschreven. Een aftreksel kan enkele malen per dag als thee worden gedronken tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving, en tegen borst- en slijmvliesontstekingen. Dosering: twee eetlepels bloemen met 1 liter water, even koken en laten trekken.
Pijnstillers
In de natuur zijn veel pijnstillers te vinden. De Noord-Amerikaanse indianen gebruikten thee van passiebloem (vind ik meer rustgevend). Een sterke pijnstiller is morfine, dat zo'n twee eeuwen geleden werd geïsoleerd uit opium, het gedroogde melksap van de papaver.
Boswellia serrata is een natuurlijk pijnstillend kruid uit India, gewonnen uit de gom van de boom. En kruidnagels doen het ook erg goed bij bijvoorbeeld kiespijn door het nageltje in de kies te stoppen. Zelfs alcohol heeft een pijnstillende werking wanneer je het uitwendig gebruikt: de zenuwen worden er wat gevoellozer van.
Ook kiezen steeds meer mensen voor Canabis, vaak in de vorm van CBD-olie. Een erg krachtig middel tegen pijn, ontsteking, tumoren.
Ook kiezen steeds meer mensen voor Canabis, vaak in de vorm van CBD-olie. Een erg krachtig middel tegen pijn, ontsteking, tumoren.
Dit zijn natuurlijk de wat heftigere pijnstillers. Dichtbij huis hebben we meer mogelijkheden dan je denkt. Hieronder zijn er verschillende die je kunt uitproberen. En bovendien, voor zover ik weet, zonder bijverschijnselen.
Duivelsklauw is een erg veelzijdig kruid en heeft naast een belangrijke ontstekingsremmende werking ook nog een pijnstillende werking. Prima vervanger voor paracetamol en Ibuprofen dus!
Wilgenbast. Kauwen, gekookt of als tinctuur Het kruid werkt trager dan aspirine, maar is daardoor langer werkzaam en heeft minder bijwerkingen. Bovendien veroorzaakt het , in tegenstelling tot aspirine, geen maagbloedingen. Een erg goed middel bij reuma en verwante aandoeningen.
Hetzelfde stofje, salicyl, is wat in de bast van de zilverberk voorkomt.
Moerasspirea: Het blijkt dat de werkzame stof in de wilg de stof salicine is en in de moerasspirea het verwante salicylzuur. De naam aspirine komt van de Duitse naam voor salicylzuur Spirsäure (vanwege de genus spirea). Vanuit Acetylspirsäure werd de naam aspirine gevormd Door het acetylsalicylzuur is moeraspirea een natuurlijke aspirine en kan het worden ingezet tegen koorts en griep, bindweefsel- en spieraandoeningen en vele andere klachten.
Het salicylzuur wat de natuurlijke aspirine is zit in de bloemknoppen en in de wortel: als je op een stukje wortel kauwt heb je dus natuurlijke aspirine! Een aftreksel van de bloemen werkt pijnstillend, tegen koorts en nierstenen.
Gaultheria procumbens oftewel wintergreen is een plant die in Amerika voorkomt. De bladeren bevatten methyl salisylate verwant aan aspirine. Dit werd gebruikt door verschillende stammen zoals de Delawares en de Mohikanen.
Acetylsalicylzuur komt in veel sterk gekleurde fruit- en groentesoorten op een natuurlijke wijze voor. Fruit en groenten werken ontstekingsremmend en zijn daarom goed om mensen te helpen beschermen tegen bepaalde hartaandoeningen, artritis en migraine, om slechts de voornaamste ziektebeelden te vernoemen. Vooral frambozen, druiven, kersen en aardbeien bevatten veel natuurlijke aspirine eigenschappen. De andere soorten fruit bezitten die ook, maar in mindere mate.
Aspirine: (Acetylsalicylzuur)Aspirineachtige stoffen komen in een aantal natuurlijke middeltjes voor - zoals Ginkgo , maar worden soms vergezeld door verdachte stoffen (pyrrolizidine alkaloïden) - bijv.. Hoefblad en Borage.
Bosbessen zijn eigenlijk een natuurlijke aspirine. Ze werken heel goed tegen hoofdpijn.
Pijnboomextract natuurlijk alternatief voor aspirine vooral bij hart- en vaatziekten gaat bloedklontering tegen
Het zaad van tomaten wordt door onderzoekers gezien als een belangrijke component voor een lange levensduur en een alternatief voor aspirine. De natuurlijke gel bevordert een goede bloedcirculatie en gaat stolling tegen volgens het onderzoek.
Wetenschappers van het Centre Monell (Frankrijk) hebben ontdekt dat olijfolie ook over een ontstekingsremmend middel beschikt. Het heet oleocanthal en is een basisbestanddeel van het welbekende Ibuprofen.
Corticosteroïden
Cacao is rijk aan zogenoemde flavonoïden, die er om bekend staan dat ze als antioxidant kunnen dienen om die schadelijke werking te beperken. Epicatechine (ook een flavonoïden) blijkt daar eveneens toe in staat te zijn. Veel patiënten met een chronische ontstekingsziekte krijgen vaak medicijnen met cortisol als werkzame stof toegediend, zogenoemde corticosteroïden. Echter blijken deze in de praktijk niet altijd even effectief te zijn. Onderzoek toont voor het eerst aan hoe een flavonoïden op die manier de natuurlijke functie van cortisol kan herstellen en dus ontstekingsremmend werkt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten