Tinctuur
Voor wie?
Eerst maar eens voor wie, want het kan niet voor iedereen. Een tinctuur is nogal een sterk kruidenaftreksel en men moet voorzichtig zijn met het gebruik. Dus ben je zwanger of voor jonge kinderen uitkijken.
Je maakt tinctuur met alcohol. Dus mag je geen alcohol (Moslims) dan geen tinctuur.
Je kunt de druppels eventueel in heet water doen, zodat de alcohol verdampt en de etherische stoffen achter blijven, maar toch is de werking dan wat minder.
Hoeveel moet je gebruiken? Dat is een goede vraag. Ben je een beginnend tinctuur gebruiker, dan met 10 druppels beginnen opvoeren met 5 druppels. 1 ml is ongeveer 20 druppels, 5 ml is ongeveer een theelepel.
Een gemiddelde dosering is 3 maal daags 1 ml.
Voor kleine kinderen beginnen met 5 druppels.
Waarom een tinctuur gebruiken. Nou, soms is het wel makkelijker om een paar druppels te nemen in plaats van een pot thee zetten bijvoorbeeld. En dan noem ik Valeriaan maar als voorbeeld. Een tinctuur is wel 2 jaar houdbaar en dus makkelijker voor handen dan eerst een thee of zo trekken van kruiden.
Wat moet je doen voor je begint.
Druppelflesjes halen. Je kunt ze vaak bij een apotheek kopen, maar ook wel online.
Een pot en niet te vergeten de deksel uitkoken. Ikzelf gebruik weckpotten.
Fles wodka of jenever of gin of rum (minimaal 30 vol % alcohol) in huis halen.
Houdt het als beginner simpel, maar wil je er iets meer mee doen weet dan dat: als je tinctuur maakt van wortels en harde delen gebruik je alcohol van 55 tot 70%, bij kruiden met slijmstoffen alcohol van 18 tot 30%, bij hars alcohol van 70 tot 95%, zo zijn er verschillende uitzonderingen.
Een oertinctuur maak je van pure 95% alcohol. Deze kun je kopen bij bv apotheek. Deze tinctuur wordt verdund alvorens men hem gebruikt.
Nog een goede link voor oplosbaarheid van plantendelen:
Maken:
Snij of pluk het kruid of wortel in kleine stukjes. Vul de pot ca half vol, of als u verse bladeren heeft iets meer. Giet daarover de alcohol tot alles onder staat, want alles wat er boven uitkomt kan gaan schimmelen.
Zorg dat op de pot staat wat er in zit en de datum. Zet het vervolgens op een donkere warme plaats weg. Om de 2-3 dagen de pot schudden.
Na ongeveer 2-6 weken, afhankelijk van materiaal, alles afzeven en de tinctuur in een druppelflesje doen. Ook hier weer naam en datum opschrijven.
Soorten bij mij bekend:
Arnica Helpt genezen van binnenuit. Wondheling.
Braamblad: 10 druppels als u een verkoudheid voelt opkomen en u heeft er geen last meer van. (6 weken tinctuur)
Boerenwormkuid, Ook wel bekend als luiskruid. behalve mieren en vliegen houdt een tinctuur hiervan vlooien en luizen weg.
Candese geelwortel: kompres met tinctuur.tegen wratten
Ginkgo Baloba wordt eigenlijk veel gebruikt om de bloeddoorstroming in de hersenen te stimuleren. Op deze manier wordt niet alleen hoofdpijn voorkomen, maar ook de concentratie en het geheugen verbetert. Thee gemaakt van de bladeren van Ginkgo heeft een onvoldoende werking, daarom wordt er vaak tinctuur van gemaakt.
Goudsbloem tinctuur is ook te gebruiken als jodium, erg au maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
Hamamelis tegen ontstekingen in mond. Ook inwendig tegen spataderen en aambeien.
Kamille tegen slapeloosheid 5 ml voor het slapen gaan, eventueel te verhogen tot 10 of maximaal 15 ml. (2 weken tinctuur) Werkt vooral erg goed om te kunnen inslapen.
Kersenbloesem, van de echte kers. Die verbeteren de oogfunctie.
Lobelia inflata: Wordt ook wel indianentabak genoemd. Een tinctuur, let op niet meer dan 1-3 mg per dag, van het kruid kan wel ingezet worden bij hoest, astma, kinkhoest en bronchitis. Niet meer ivm giftigheid en alleen iom arts.
Longkruid/sleutelbloem tegen longproblemen oa COPD, astma. Verhoogt de elasticiteit en stevigheid van de longblaasjes. 8 weken tinctuur.
Paardenbloemworteltinctuur Paardenbloemwortel in de herfst opgegraven laten trekken in alcohol 40%. Minimaal 5 weken laten trekken op een donkere plek. Goed voor je lever, galopwekkend. Werkt ontgiftend dus als een detox.
Paardenkastanje tegen spataderen
Robbertskruid Bloedzuiverend, stralingwerend.
Rode pimpernel: Tinctuur: 10 druppels op suiker helpt bij maagzuur.
Smalle weegbree tegen oorpijn
Stinkende gouwe tegen wratten
Valeriaan: 10-20 druppels opgelost in water voor het slapengaan. Goed bij stress.druppels bij hoofdpijn
Wortel van de moerasspirea of wilgenbast, beiden zijn pijnstillend bijvoorbeeld 10
Wilgenbast 3 x daags 10-15 druppels bij reumatische (chronische) pijnen. (uit ervaring
Zonnebloemtinctuur Van de verse bloemblaadjes. Tegen koorts. Vooral bij malaria, deze tinctuur schijnt zelfs nog te helpen als kinine niet meer helpt. Ook bij longkwalen met koorts zou het goed helpen. Tijdsduur voor bereiding van de tinctuur 10-20 dagen.
Zwarte bes tinctuur ondersteunt het lymfestelsel en de bijnieren. Helpt bij bijnieruitputting,
burn-out en chronische vermoeidheid.
Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Maak je eigen lijstje. Probeer het eens uit, zo moeilijk is het niet.
En voor wie zelf een cannabistinctuur wil maken hier een link.
Ik ben op zoek naar wolfklauwtinctuur ? Hebt u dat
BeantwoordenVerwijderenHelaas die heb ik niet. Je kunt het eens vragen op fb site Kruidje.
VerwijderenMogelijk dat er daar iemand het heeft, misschien Marja Hoefsmit
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen