Vitamineraaltjes - A
Ik wil de komende tijd eens wat schrijven over vitaminen en mineralen. Wat als je te veel of belangrijker te kort hebt, want beiden zijn mogelijkheden en geven overlast. Waar zit het in? Heb je het extra nodig, moet je per se pillen slikken of kun je het uit groente, fruit of kruiden halen?
Nu weten we intussen al dat door de versnelde tuinbouw er niet veel vitaminen meer in groentes zitten. We proberen dus allemaal wat beter op te letten wat we kopen maar is dit voldoende, dat weten we dus niet. Dus doe ik mijn best om voor jullie wat op een rijtje te zetten.
Vandaag gaat het over vitamine A. Wordt soms ook wel retinol genoemd.
Chemisch samengestelde vitamine A mag en kan alleen in samenspraak met de arts genomen worden.
Waar heb je deze vitamine eigenlijk voor nodig. Tegen nachtblindheid, tegen cellulitis, tegen acne, voor een goed immuunsysteem, het zorgt voor de groei van je haar, botten, nagels en huid. Zorgt dat je huid sneller geneest bij wondjes, brandwonden en zweertjes. Helpt infecties in spijsverteringskanaal bestrijden. Het helpt ook vaginale infecties zoals Candida te voorkomen.
Het is vooral goed voor je ogen, het bevindt zich in je ogen en wordt verbruikt tijdens het zien.
Als je er tekort van hebt dan krijg je soms alleen maar pukkels of schilferige huid, maar je kunt er dus veel meer klachten door hebben.
Waar zit het bijvoorbeeld allemaal in. Een deel halen we uit dierlijke bronnen zoals lever en levertraan, vis, ei(geel), margarine en halvarine. Hier zit pure vitamine A in. Dit is in vet oplosbaar en wordt opgeslagen in de lever. Hier hebben we echter snel te veel aan.
Beter is het om de natuurlijke stof Bèta-caroteen, ook wel pro-vitamine A genoemd, binnen te krijgen, het lichaam zet dit namelijk om in de benodigde vitamine A als het nodig is.
Dit zit bijvoorbeeld veel in wortels, maar ook in brandnetel, paardenbloem, peterselie, St. Janskruid, sinaasappel, braam, bosbes, kruisbes, abrikoos, appel, citroen, tomaat, artisjok, asperge. biet, selderij, andijvie, witlof, spinazie, snijboon, kropsla, veldsla, koolraap, ui, erwt, groene kool, boerenkool, winterpostelijn, molsla oftewel paardenbloem, bloemkool, aardappel, amandel, granen, paprika. En in nog veel meer groentes en fruit.
Beter is het om de natuurlijke stof Bèta-caroteen, ook wel pro-vitamine A genoemd, binnen te krijgen, het lichaam zet dit namelijk om in de benodigde vitamine A als het nodig is.
Dit zit bijvoorbeeld veel in wortels, maar ook in brandnetel, paardenbloem, peterselie, St. Janskruid, sinaasappel, braam, bosbes, kruisbes, abrikoos, appel, citroen, tomaat, artisjok, asperge. biet, selderij, andijvie, witlof, spinazie, snijboon, kropsla, veldsla, koolraap, ui, erwt, groene kool, boerenkool, winterpostelijn, molsla oftewel paardenbloem, bloemkool, aardappel, amandel, granen, paprika. En in nog veel meer groentes en fruit.
Vitamine A, D, E en K zijn in vet oplosbare vitamines en kunnen wel door het lichaam worden opgeslagen. Goed in te nemen bij voedsel dat vet of olie bevat.
Diabetici kunnen moeilijk vitamine A aanmaken en kunnen dit beter uit dierlijk voedsel halen.
Rokers hebben vaak een gebrek aan vitamine A.
Vitamine A wordt beter opgenomen als je lichaam voldoende zink en kalk bevat. Een gebrek hieraan kan dus ook een tekort aan vitamine A geven.
Overdosering komt zelden voor, maar is wel mogelijk en zal een opgezette lever tot gevolg hebben.
Gaat u binnenkort naar de Noordpool en wilt u van de plaatselijke menukaart eten. Kijk uit want 100 gram ijsbeerlever bevat een acuut giftige dosis vitamine A. Het bevat circa 550.000 mcg terwijl we maar 7500 per dag mogen hebben.
Er wordt wel onderzocht of hoge dosering helpt bij bestrijding van huidkanker en longkanker.
Konijnen hebben geen bril nodig omdat ze wortels eten!
Konijnen hebben geen bril nodig omdat ze wortels eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten