zondag 10 augustus 2014

Vitamineraaltje B5

B5
Wordt meestal aangeduid als pantotheenzuur. (pantotheen = Grieks voor ‘van overal’)
Vitamine B 5 (pantotheenzuur) zul je overal in de natuur aantreffen, in vlees, groente, eieren en natuurlijk melk. Het is wateroplosbaar.
Naast het feit dat pantotheenzuur in voedsel verloren gaat tijdens verwerking, gaat het ook verloren bij blootstelling aan zuren zoals azijn, of alkali (loogzouten) zoals zuiveringszout. Verder gaat pantotheenzuur verloren wanneer er soda aan het water wordt toegevoegd tijdens het koken van groenten.
Pantotheenzuur is een van de goedkoopste vitamines die er te krijgen zijn, maar het duurste  alternatief is koninginnegelei, dat ook heel veel pantotheenzuur bevat. Verder bevatten korianderzaadjes ook heel veel, maar daar kun je nooit zoveel van eten.

Samen met vitamine A zorgt het voor de bescherming en opbouw van slijmvliezen.
Samen met vitamine C belangrijk voor de aanmaak van de meer dan dertig bijnierschorshormonen. Dus vaak een tekort bij langdurige stress.
Samen met foliumzuur en PABA gaat het de vorming van grijs haar tegen.

Tekort aan B5 is herkenbaar aan een overgevoeligheid voor infecties.

Een créme met pantotheenzuur werkt bij nerveus of allergisch eczeem beter dan een cortisoncréme.

Tijdens de pubertijd worden er meer hormonen door het lichaam gemaakt, hierdoor wordt er veel meer gebruik gemaakt van de vitamine B 5 (wordt weer omgezet in co-enzyme A). Er zijn studies waaruit blijkt dat een tekort aan B5 acne zou veroorzaken. Daarom wordt het in veel crèmes gebruikt tegen acne, bv Bepanthen, maar het is ook in poeders en tabletten te krijgen.

Burning feet' syndroom
Het bekendste pantotheenzuurdeficiëntieverschijnsel is het 'burning feet' syndroom. Dit syndroom trad op in de gevangenkampen gedurende de Tweede wereldoorlog. Ook al zijn pantotheenzuurdeficiënties bij gezonde personen zeldzaam, toch is aandacht voor de pantotheenzuurinname van bepaalde leeftijdscategorieën en patiëntengroepen gewenst.

Een tekort kan ook een rol spelen in de behandeling van hyperlipidemie: Hyperlipidemie is een verzamelnaam voor uiteenlopende stoornissen in de vetstofwisseling.
Maar ook bij malaria wordt gedacht aan een tekort aan pantotheenzuur en misschien is dit de B-vitamine die bij een tekort er voor zorgt dat je lekgeprikt wordt door muggen.

Vitamine B5 kan daarnaast nuttig zijn bij de behandeling van artrose en reumatoïde artritis. Een dubbelblinde studie van personen met reumatoïde artritis rapporteerde een significante vermindering van (de duur van) ochtendstijfheid en de mate van invaliditeit na vitamine B5 inname. Ook een daling van de ernst van de pijn werd gerapporteerd door personen die pantotheenzuur gebruikten.

In shampoos en conditioners zorgt pantotheenzuur voor een laagje om het haar heen, wat het oppervlak afdekt en de haren verzorgt waardoor de haarstrengen gaan glanzen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten