zondag 16 november 2014

Vitamineraaltje - B6

Het heeft even geduurd, maar hier is weer een vitamineraaltje.



Vitamine B6
Chemische naam is pyridoxine en is een van de vitamines met de meeste functies in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat er heel veel functioneert in ons lichaam.
Het is belangrijk voor ons zenuwgestel, de huid, de verwerking van vet en eiwitten, de vorming van rode bloedlichaampjes en de functie van zenuwen en spieren.


Een van de eerste verschijnselen van tekort zijn hoofdpijn en een jeukerige uitslag aan de geslachtsorganen. Maar ook diarree, haarroos, pijnlijke mond, lippen en tong, slechte weerstand tegen infecties. Erg slaperig zijn en toch niet kunnen slapen. Als u nooit droomt of zich geen droom kunt herinneren kan dat ook aan een B6 gebrek liggen.
B6 werkt ook vochtafdrijvend en neemt vaak de PMS verschijnselen weg, neem je wat extra in dan verwijnen de PMS verschijnselen vaak al snel.
Wie de anticonceptiepil gebruikt, krijgt onherroepelijk binnen enkele maanden gebrek aan vitamine B6. Symptomen zijn het vasthouden van water, merkbaar aan gezwollen enkels, hoge bloeddruk, neerslachtigheid.


B6 is ook goed tegen lucht- en zeeziekte.
Wordt ook ingezet voor behandeling van carpaal-tunnelsyndroom.


B6 werkt samen met magnesium en veel tekort-verschijnselen lijken ook erg op elkaar.


B6 is nodig om glutaminezuur om te zetten tot een stofje wat nodig is voor de hersenfunctie.
Mensen met tics, bevende handen, epileptici en mensen die door geneesmiddelen aan parkinsonisme zijn gaan lijden, hebben hier heel veel baat bij. Zij kunnen zelfs hun motorische stoornissen geheel kwijtraken.


Vitamine B6 gebrek zorgt ook vaak voor nierstenen.
Tekort kan ook zorgen voor beschadiging aan de alvleesklier. Daarom zijn diabetici gebaat bij extra B6.
B6 in combinatie met kalium, effectief gebleken bij reuma aan handen en polsen.


Zit bv in prei, zuurkool, knolselderij, boerenkool, yoghurt, bruine rijst, lever, bananen, peren, tarwekiemen, sojabonen. Belangrijke bronnen van vitamine B6 zijn onder andere: vlees, lever en ander orgaan vlees, gevogelte, volkoren producten, groenten (wortelen, spinazie, erwten, aardappelen en andere zetmeelhoudende groenten), noten, vis, vruchten (geen citrusvruchten, vooral bananen en avocado's), peulvruchten (gedroogde bonen), melk, kaas, eieren, vis en meel.
Ook zit het veel in fenegriekzaden en gember.


Hoewel vitamine B6 één van de meest stabiele vitamines is in de groep van B-vitamines, verliest voedsel een groot deel van de vitamine B6 tijdens het koken, opslag en verwerking (malen, invriezen, inblikken).


Vitaminepreparaten bevatten vaak te weinig B6, omdat pyridoxine duur is. Goede vitamine B-complexpreparaten bevatten evenveel B1, B2 als B6 en tenminste vier maal zoveel als B3 en twee maal zoveel panthoteenzuur. Vitaminen B2 en B3 zijn beide nodig om vitamine B6 om te zetten in de verschillende chemische vormen.


Voor overdosering hoeft men niet te vrezen, tenzij men pyridoxine puur inneemt. Dosering  B6 wordt max. gesteld op 30 mg voor kinderen en 100 mg voor volwassenen. Advies dosering is 5 mg en 25 mg.


Vitamine B6 kan een wisselwerking hebben op bepaalde medicijnen, en verschillende soorten medicijnen zouden van invloed kunnen zijn op het niveau van vitamine B6 in het lichaam.

Bron: Vitaminen en mineralengids; benseng.com

3 opmerkingen: