vrijdag 15 mei 2015

ROBBERTSKRUID




Robbertskruid (geranium robertianum)
Bijnamen zijn onder andere Stinkkruid, Stinkende ooievaarsbek, rode loopkruid en speldkruid. Een bijnaam uit 1573 is Gottesgnadenkraut.
Het is een wilde geranium.
Deze stond al jaren bij mij in de tuin. Iedereen zei maar dat ik het weg moest halen als zijnde onkruid, maar het had zulke lieve roze bloemetjes. 2 jaar geleden kwam ik erachter dat het familie van de geranium is en zelfs geneeskrachtige werking heeft. In de schaduw kan het wel een halve meter hoog worden.
De smaak is een beetje bitter, ook van de bloemetjes. Vers geperst sap wordt aangeraden bij maag- en darmproblemen, bij bloedingen van diverse aard, inwendig en uitwendig, ontstekingen in mond en ogen, geelzucht, waterzucht, diarree, stenen en bij jicht. Vroeger werd het ook wel gebruikt bij suikerziekte om de bloedsuikerspiegel te regelen.
Bereiding door een koud aftreksel te maken, dus niet warm, dit i.v.m. de looistoffen. Drogen is eigenlijk niet te doen, de werkzame etherische olie is dan verdwenen. De wortels kan men wel drogen, ze worden dan in het vroege voorjaar of in de late herfst geoogst. 
Gebruik nooit te veel van sap of wortel het heeft namelijk een hoog looigehalte en kan dus maagklachten veroorzaken. 
Bevat de krachtige antioxidant vitaminen A en C, evenals vitamine B. Het is vol van mineralen zoals ijzer, natrium, kalium, fosfor, mangaan, calcium en zelfs het wonder sporenelement germanium .Robbertskruid is een adaptogeen, wat betekent dat het een prachtige manier het immuunsysteem stimuleert in tijden van stress.Het sporenelement germanium werkt op cellulair niveau en heeft een mooie belofte over celvernieuwend vermogen.. Een interessante documentaire hierover kunt u hier zien 
Robbertskruid staat ook bekend om zijn bloedzuiverende werking en zijn mogelijkheid om radioactive straling te weren.

Middel tegen muggen: Maak van Robertskruid een olie, ruim Robertskruid plukken en op 1 liter olie naar keuze laten trekken (i.d. zon). is een wilde geranium en daar hebben steekmuggen een hekel aan zegt men, Je kunt het ook kneuzen en direct op je huid smeren als je de olie niet bij de hand hebt.
Deze olie is ook pijnstillend en kan bv bij zenuwpijnen zoals aangezichtspijn worden gebruikt, gebruik dan 5 druppels in eetlepel basisolie.
.

2 opmerkingen:

  1. dank je wel voor deze informatie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt goed. Ik heb hem ook in de tuin sinds vorig jaar . Vogels hadden zaad laten vallen van vetbol. In supermarkt gekocht ! k,Vind hem veels te leuk ook, dus in pot gezet. Ik ben nu een paar weken op zoek naar wat het is.... Nu gevonden. Ja k,zag aan de bladeren dat het wel iets met geranium te maken moest hebben. Maar de werking vind ik nog leuker, voor pijnlijke zenuwen. Kijken of ik meer mensen een plezier kandoen met deze info ! En ja, Heel erg bedankt !

    BeantwoordenVerwijderen